Τρίτη, 15 Απριλίου 2008

Πρόγραμμα αντικατάστασης της πλαστικής σακούλας

Ξεκίνησε στην Αθήνα το πρόγραμμα αντικατάστασης της πλαστικής σακούλαςΑθήνα

Αρχισε τη Δευτέρα το πιλοτικό πρόγραμμα του δήμου Αθηναίων για την αντικατάσταση της πλαστικής σακούλας με τρεις εναλλακτικές λύσεις, φιλικότερες στο περιβάλλον. Στην προσπάθεια συμμετέχουν εννέα αλυσίδες σουπερμάρκετ καθώς και άλλα καταστήματα.

Στην πλατεία Συντάγματος, ο δήμαρχος Αθηναίων και εθελοντές του δήμου διένειμαν πάνινες τσάντες και ενημερωτικό υλικό, με κεντρικό σύνθημα «Δεν είμαι πλαστική σακούλα».

«Σήμερα, ημέρα έναρξης της πιλοτικής εφαρμογής του μέτρου που θα διαρκέσει ενάμισι μήνα, μοιράσαμε δωρεάν ως Δήμος, πάνινες τσάντες. Από την 1η Ιουνίου θα ξεκινήσει η υποχρεωτική εφαρμογή του μέτρου» δήλωσε ο Νικήτας Κακλαμάνης.

Τα τρία νέα είδη τσάντας για τα ψώνια είναι:

-Βιοδιασπώμενη. Περιέχει ένα ειδικό ένζυμο που τη διασπά έπειτα από 18-24 μήνες. Διανέμεται δωρεάν
-Από άμυλο. Κυκλοφορεί σε διάφορα μεγέθη και κοστίζει 7 κεπτά
-Πάνινη πολλών χρήσεων

Στην πρωτοβουλία του Δήμου Αθηναίων, που ξεκίνησε το Φεβρουάριο με την υπογραφή μνημονίου συνεργασίας, συμμετέχουν οι αλυσίδες ΑΒ Βασιλόπουλος, Ατλάντικ Σούπερ Μάρκετ, Αφοί Βερόπουλοι, Bazaar ΑΕ, Γαλαξίας, Carrefour Μαρινόπουλος, Dia, My Market της ΜΕΤΡΟ Α.Ε.Β.Ε, Σκλαβενίτης. Συμμετέχουν επίσης τα 200 και πλέον καταστήματα της «Γρηγόρης Μικρογεύματα & Coffeeright» και ο Σύνδεσμος Επιχειρήσεων Λιανικής Πώλησης Ελλάδος (ΣΕΛΠΕ).

Ο κ. Κακλαμάνης δήλωσε αισιόδοξος ότι η προσπάθεια θα επεκταθεί σε όλη την Ελλάδα: «Ως πρόεδρος της ΚΕΔΚΕ είχα κατά νου, στο τέλος του χρόνου να επεκτείνω το μέτρο σε ολόκληρη την Ελλάδα. Πολλοί όμως Δήμαρχοι αστικών πόλεων, πρωτευουσών νομών, από το Κιλκίς μέχρι το Ηράκλειο, ζητούν από τώρα να συνεργαστούν και αυτοί στο ίδιο πρόγραμμα. Εκεί τουλάχιστον που υπάρχουν βεβαίως αντίστοιχες αλυσίδες σούπερ μάρκετ, κάτι που δείχνει ότι το μέτρο, δεν ενδιαφέρει μόνο τους μεγάλους δήμους, αλλά και ολόκληρη την περιφέρεια».

Στο πλαίσιο του προγράμματος προβλέπεται να συσταθεί και Επιτροπής Αξιολόγησης και Παρακολούθησης. Η πρώτη αξιολόγηση της προσπάθειας θα γίνει μόλις συμπληρωθεί το πρώτο τρίμηνο εφαρμογής, από 1η Ιουνίου έως 1η Σεπτεμβρίου.


πηγή: in.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Ελληνικά Ιστολόγια

Ενδιαφέροντα Blogs / Sites

ο Σκουπιδιάρης Πεντάεδρον  aw2
Αρχιπέλαγο ΥΣΕΕ Δωδεκάθεον Έλληνες Εθνικοί του Καναδά Πολυτονικό