Δευτέρα, 14 Απριλίου 2008

Στο φως άγνωστη μυκηναϊκή πόλη

Έχει εντοπιστεί στην περιοχή Κόρφος - Καλαμιανός, είναι μεγάλη, πολύ ισχυρά τειχισμένη, με λιμάνι και τα πρώτα στοιχεία μιλούν για ναυτική ή στρατιωτική βάση

Μπορεί να μη γνωρίζουμε το όνομά της, καθώς μέχρι στιγμής δεν έχει καν ανασκαφεί, γνωρίζουμε όμως ότι η μυκηναϊκή πόλη που βρέθηκε στον Σαρωνικό Κόλπο, ανάμεσα στην Αθήνα και τις Μυκήνες, ήταν μεγάλη και πολύ ισχυρά τειχισμένη. Τα τείχη της, μαζί με περίπου 900 τοίχους των σπιτιών της, διακρίνονται χωρίς ιδιαίτερη προσπάθεια.

Οι ερευνητές από το Πανεπιστήμιο της Φλόριντα, με επικεφαλής τον καθηγητή Ντάνιελ Πούλεν, ετοιμάζονται να διενεργήσουν φέτος τις πρώτες ανασκαφές. Και τότε θα μπορούν να πουν περισσότερα για το λιμάνι αυτό, που έχουν εντοπίσει στην περιοχή Κορφός-Καλαμιάνος, 100 χιλιόμετρα νοτιοανατολικά των Αθηνών και 65 χιλιόμετρα ανατολικά των Μυκηνών. Ακόμη και αν πρόκειται για το στρατιωτικό επίνειό τους.

Τα αρχαία βρίσκονται πολύ κοντά στην επιφάνεια λόγω σεισμών και κατολισθήσεων των εδαφών, σύμφωνα με τον καθηγητή Πούλεν και τον συνεργάτη του, Τόμας Τάρταρον από το Πανεπιστήμιο της Πενσυλβάνια. Μάλιστα, ένα τμήμα της πόλης έχει βυθιστεί -επομένως, η μελλοντική έρευνα θα είναι και υποθαλάσσια.

Οι πρώτες παρατηρήσεις, ωστόσο, δίνουν ήδη κάποια στοιχεία περί του λιμανιού: θα πρέπει να κατασκευάστηκε όλο σε μία φάση και κατά πάσα πιθανότητα αποτελούσε στρατιωτικό φυλάκιο. «Τα στοιχεία μας, λένε ότι πριν από την άνθηση της πόλης, εκεί υπήρχαν πολύ λίγοι κάτοικοι» σημειώνει ο δρ Πούλεν.

«Μετά, ξαφνικά συγκεντρώθηκαν πολλοί και έφεραν μαζί τους κτίστες και μηχανικούς, οι οποίοι κατασκεύασαν το μεγαλύτερο μέρος του οικισμού μεμιάς. Υποθέτουμε ότι θα πρέπει να ήταν ναυτική ή στρατιωτική βάση».

Στοιχεία εύγλωττα για τα ανωτέρω είναι τόσο η πανομοιότυπη κατασκευή τοίχων όσο και η απουσία καλλιεργήσιμων εδαφών σε μεγάλη απόσταση από την πόλη.

Καλά διατηρημένα
Τα συμπεράσματα που αναμένεται να εξαχθούν, πάντως, είναι πολλά, καθώς τα οικιστικά κατάλοιπα είναι εξαιρετικά καλά διατηρημένα, κάτι πολύ σπάνιο για οικισμούς αυτής της εποχής. «Μάλιστα είμαστε σε θέση να διακρίνουμε μέχρι και τις πύλες του τείχους από τις οποίες ήταν οι είσοδοι», αναφέρει ο κ. Πούλεν.

Η περίμετρος όπως και το πλάτος των τειχών είναι, άλλωστε, ακόμα μια ένδειξη πως επρόκειτο για ισχυρά προστατευόμενη θέση, κατά πάσα πιθανότητα λιμάνι. Η εποχή της ακμής του τοποθετείται λίγο πριν από τον τρωικό πόλεμο.

Ο δρ Πούλεν υποστηρίζει πως η ακτογραμμή της Εποχής του Χαλκού θα πρέπει να ήταν διαφορετική από τη σύγχρονη. Γι αυτό και, όπως λέει, οι φετινές τους έρευνες θα γίνουν σε συνεργασία με την Εφορεία Εναλίων Αρχαιοτήτων, ώστε να καταγραφούν οι διαφορές και να υπάρξουν βυθομετρήσεις.

Το ανάκτορο (ή Μέγαρο) δεν έχει ακόμη εντοπισθεί, αλλά πολλά κτίρια μοιάζουν με παλάτια και θα μπορούσαν να φιλοξενούν κάποιους ευγενείς ή κρατικούς αξιωματούχους. Μια υπόθεση, που ωστόσο δεν επιβεβαιώνεται από κανένα αρχαίο κείμενο, είναι ότι πιθανώς από το λιμάνι αυτό ξεκίνησαν πλοία για την ίδια την εκστρατεία εναντίον της Τροίας.

Αγγελική Κώττη / Έθνος

1 σχόλιο:

DIONYSOS είπε...

Πολύ ενδιαφέρον, ήταν φαίνεται ο Ζαχόπουλος πολυαπασχολημένος για να χρηματοδοτήσει ανασκαφές.

Ελληνικά Ιστολόγια

Ενδιαφέροντα Blogs / Sites

ο Σκουπιδιάρης Πεντάεδρον  aw2
Αρχιπέλαγο ΥΣΕΕ Δωδεκάθεον Έλληνες Εθνικοί του Καναδά Πολυτονικό