Σάββατο, 31 Οκτωβρίου 2009

Strange Stage - Εργασιακές υποσχέσεις


Γεια σας,
η νέα ανάρτηση στο Ιστολόγιο Πολιτική Ανάλυση, ασχολείται με την απόφαση της κυβέρνησης να καταργήσει τα προγράμματα STAGE στον δημόσιο τομέα.

Μπορείτε να το διαβάσετε ΕΔΩ

Τα σχόλια είναι πάντα ευπρόσδεκτα

Σας ευχαριστώ,

Γιώργος Φακίτσας
Πολιτική Ανάλυση

Τετάρτη, 28 Οκτωβρίου 2009

Η ΝΔ σε αναζήτηση βηματισμού...


Γεια σας,
το εσωκομματικό πρόβλημα της ΝΔ σχολιάζεται στη νέα ανάρτηση του Ιστολογίου Πολιτική Ανάλυση.

Μπορείτε να το διαβάσετε ΕΔΩ

Τα σχόλια είναι πάντα ευπρόσδεκτα

Σας ευχαριστώ

Γιώργος Φακίτσας
Πολιτική Ανάλυση

Η περιουσία και η ουσία

Το ανεξόφλητο για πάντα χρέος

Tης Τασουλας Kαραϊσκακη
Η μόνιμη επωδός, όταν γίνεται συζήτηση για την εκκλησιαστική περιουσία, όπως προ ημερών στη Σύνοδο της Ιεραρχίας, είναι ότι το κράτος χρωστάει στην Εκκλησία. Οτι υφάρπαξε χωρίς ανταλλάγματα τη γη της. Είναι ένα «χρέος» που δεν πρόκειται ποτέ να παραγραφεί. Το «ιερό» πρόσχημα για ατέρμονες διεκδικήσεις, λυσσαλέες δικαστικές διαμάχες, σθεναρές πιέσεις ώστε διαρκώς να ευεργετείται. Κι ας ανταλλάσσει η πολιτεία «νερό» με «φιλέτα», κι ας μισθοδοτεί εσαεί τον κλήρο (200 εκατ. τον χρόνο - ήταν μέρος της παλιάς συμφωνίας).


Δεν θα «ξεχρεώσει» ποτέ, αν δεχτούμε ότι το κράτος χρωστάει στην Εκκλησία κι ότι η περιουσία «της» δεν είναι περιουσία του λαού σε κρίσιμες και μη ώρες.
Για να κατανοήσει κανείς πού εδράζονται οι ιερές διεκδικήσεις, πρέπει να ανατρέξει στην Ιστορία. Στο πώς έχτισε την περιουσία της (στο Βυζάντιο), με απλόχερες δωρεές αριστοκρατών, αυτοκρατόρων που άλλοτε έδιναν κι άλλοτε έπαιρναν πίσω τα δωρισμένα, ανάλογα με το περιεχόμενο των κρατικών ταμείων και την πολιτική συγκυρία, με παραχωρήσεις σουλτάνων. Σημαντικές ήταν και οι δωρεές σκλαβωμένων Ελλήνων, που πίστευαν ότι έτσι θα έσωζαν από τον κατακτητή τη γη τους.


Το πώς έγινε η «αρπαγή του 96% της περιουσίας της», το 1833, το 1843, το 1922, το 1931, και -τέλος- το 1952, όταν παραχώρησε στο κράτος μεγάλο μέρος της αγροτικής εκκλησιαστικής γης (στα χαρτιά, 173.000 στρ. αγρών και 601.0000 στρ. βοσκοτόπων), αξίας 97,6 δισ. δρχ.


Το κράτος έδωσε 45 εκατ. δρχ. και αστικά ακίνητα και ανέλαβε να πληρώνει επ’ άπειρον τους ιερωμένους από τον κρατικό προϋπολογισμό. Κατά το υπουργείο Γεωργίας, η Εκκλησία κράτησε 75.000 στρ. αγρών και 151.000 στρ. βοσκοτόπων.


Στην Αττική παραχώρησε μόνο τα 212 στρ. της Μονής Πεντέλης. Πλήθος εκτάσεις χωρίς τίτλους βγήκαν στο σφυρί.
Σε 15 δισ. ευρώ εκτιμάται σήμερα η εκκλησιαστική περιουσία. Η ίδια η Εκκλησία ισχυρίζεται ότι δεν γνωρίζει τι κατέχει, αφού οι μονές, οι μητροπόλεις, οι ναοί έχουν τη δική τους οικονομική διαχείριση. Πάνω από 10.000 Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου Δικαίου (μητροπόλεις, ναοί, μονές, προσκυνήματα, ιδρύματα, κληροδοτήματα) κρύβουν επιμελώς τα πλούτη από τα αδιάκριτα μάτια. Δαιδαλώδες το «πόθεν έσχες». Από χρυσόβουλα αυτοκρατόρων, από χοτζέτια πασάδων, από νεότερα κληροδοτήματα, από επιχειρηματική δραστηριότητα... Γνωστά είναι τα περίπου 1.300.000 στρ. γης (732.000 βοσκότοποι, 367.000 δάση, 189.000 αγροί), τα 400.000 στρ. διακατεχομένων, δηλ. χωρίς τίτλους ιδιοκτησίας, τα 900 ακίνητα (μεζονέτες, γραφεία, καταστήματα, εμπορικά κέντρα, βενζινάδικα, ξενοδοχεία) που αποφέρουν έσοδα 12,7 εκατ. ευρώ τον χρόνο. Οσα, επιπλέον, απομυζά από συμπράξεις δημοσίου-ιδιωτικού τομέα (ΣΔΙΤ), από ευρωπαϊκά προγράμματα, από τον ΟΠΑΠ και τα κρατικά λαχεία...
Η Εκκλησία θεωρεί την περιουσία της, ή ό,τι φαίνεται από αυτήν, «όχι και τόσο μεγάλη» και επιμένει να παραπονιέται για τα χρωστούμενα, προετοιμαζόμενη για μάχη σε ενδεχόμενη φορολόγηση των εσόδων της («να πληρώσουν φόρο και οι καθολικοί και τα πατριαρχεία», πετά το γάντι). Κι όλος αυτός ο ζήλος «διότι χωρίς περιουσία δεν μπορούμε να κάνουμε αγαθοεργία».
Φιλανθρωπία ως ένδυμα της απληστίας. «Δωρεάν λάβατε, δωρεάν δότε» ερμηνευμένο ως, εν πρώτοις, «κτήσησθε». Χρυσοφόρες αγοραπωλησίες, επιθετικά business plan, κολοσσιαίες επενδύσεις, για σκοπό ιερό. Εργα που διογκώνουν δραστικά το πορτοφόλι και μειώνουν τραγικά την ψυχή.


Οι φωτό είναι από την Ορθόδοξη αγιογραφία της Κολάσεως.

Σάββατο, 24 Οκτωβρίου 2009

28 οκτωβρίου 1940

Check out this SlideShare Presentation:

Πέμπτη, 22 Οκτωβρίου 2009

Η οικονομία, οι ευθύνες και η ΕΕ


Γεια σας,
στο νέο σχόλιο στο Ιστολόγιο Πολιτική Ανάλυση, θα βρείτε κάποιες σκέψεις για τις ευθύνες των πολιτικών στο θέμα της οικονομίας και των στοιχείων που παρουσιάζει το κράτος στην ΕΕ και στους πολίτες.

Μπορείτε να το διαβάσετε ΕΔΩ

Τα σχόλια είναι πάντα ευπρόσδεκτα.

Σας ευχαριστώ

Γιώργος Φακίτσας
politikianalisi.blogspot.com

Τετάρτη, 21 Οκτωβρίου 2009

«Πρώτα η ανάκαμψη, μετά τα χρέη» | Πολιτική | Ελευθεροτυπία

Κάποιοι στην Ευρώπη μιλούν ήδη για ανεργία, ύφεση, τη συσσώρευση κεφαλαίου στις offshore εταιρείες

Δευτέρα, 19 Οκτωβρίου 2009

Αλλάζει τίποτα αν δεν αλλάξουμε εμείς?


Γεια σας,
το νέο άρθρο στο Ιστολόγιο Πολιτική Ανάλυση, ασχολείται για τις αλλαγές που πρέπει να γίνουν στην κοινωνία, ώστε να ελπίζουμε για ένα καλύτερο μέλλον.

Μπορείτε να το διαβάσετε ΕΔΩ

Τα σχόλια είναι πάντα ευπρόσδεκτα

Σας ευχαριστώ,

Γιώργος Φακίτσας
politikianalisi

Σάββατο, 17 Οκτωβρίου 2009

Επιφυλακτική εμπιστοσύνη


Γεια σας,
το νέο άρθρο στο Ιστολόγιο Πολιτική Ανάλυση, ασχολείται με τις προκλήσεις που θα αντιμετωπίσει η νέα κυβέρνηση με την εφαρμογή των εξαγγελιών της.

Μπορείτε να το διαβάσετε ΕΔΩ

Τα σχόλια είναι πάντα ευπρόσδεκτα...

Σας ευχαριστώ,

Γιώργος Φακίτσας
politikianalisi.blogspot.com

Κυριακή, 11 Οκτωβρίου 2009

Μία εβδομάδα αλλαγής...


Γεια σας,
το νέο άρθρο στο ιστολόγιο Πολιτική Ανάλυση, ασχολείται με τις αλλαγές του κ. Παπανδρέου στο κυβερνητικό σχήμα αλλά και την εξωτερική πολιτική.

Μπορείτε να το διαβάσετε ΕΔΩ

Τα σχόλια είναι πάντα ευπρόσδεκτα

Σας ευχαριστώ για την υποστήριξη

Γιώργος Φακίτσας
politikianalisi.blogspot.com

Τρίτη, 6 Οκτωβρίου 2009

Ε, σύντροφε! (Το γράμμα ενός ΠΑΣΟΚου, προς τους ΠΑΣΟΚους)


Γεια σας,
στο ιστολόγιο Πολιτική Ανάλυση υπάρχει μία "επιστολή" που δεν συγχαίρει το ΠΑΣΟΚ...! Είναι η επιστολή ενός ΠΑΣΟΚου, προς τα στελέχη, τα μέλη, τους βουλευτές και τα μέλη της νέας κυβέρνησης...

Μπορείτε να τη διαβάσετε ΕΔΩ

Τα σχόλια είναι ευπρόσδεκτα...

Σας ευχαριστώ για την υποστήριξη...

Γιώργος Φακίτσας

Ελληνικά Ιστολόγια

Ενδιαφέροντα Blogs / Sites

ο Σκουπιδιάρης Πεντάεδρον  aw2
Αρχιπέλαγο ΥΣΕΕ Δωδεκάθεον Έλληνες Εθνικοί του Καναδά Πολυτονικό